Rust, regelmaat en ritme is saai!

We spraken het team in kleine groepjes over de situatie van de afdeling. Het liep niet lekker. De nieuwe leidinggevende had een moeilijke start achter de rug. Door het gebrek aan vertrouwen was het team tot de tanden bewapend en kreeg hij geen voet aan de grond. De communicatie was tot stilstand gekomen en hij kon alleen nog maar dromen van KPI's of nou ja, nachtmerries waren het intussen.

Rust

Tijdens onze gesprekken met de teamleden sprak men met verontwaardiging over de 7de leidinggevende in 4 jaar tijd. En elke manager gaf weer zijn of haar eigen draai aan de dagelijkse gang van zaken. Het team voelde zich een stuurloos schip en was al jaren geen steek verder gekomen. Niemand wist meer wat er van hem of haar werd verwacht. Velen waren afgehaakt en deden hun werk binnen de afgesproken uren en daar bleef het bij. De betrokkenheid was tot het nulpunt gedaald. Men verlangde zo naar rust!

Een duiventil

Het alsmaar wisselen van leidinggevende is een toenemend probleem. Het is niet zo dat elke manager alleen maar bezig is mijn zijn/haar carrière. Ik zie managers compleet leeglopen op teams die vooral klagen en weinig tot geen bijdrage leveren aan de oplossing. Ook dit is een serieus probleem. We lijken in een vicieuze cirkel te zijn beland waarin het werk als leidinggevende loodzwaar is geworden en teams geen veranderingsbereidheid meer laten zien als gevolg van de wisselingen. Het lijkt soms wel een duiventil waar iedereen in en uit vliegt.

Ritme in plaats van chaos en onzekerheid

Een dergelijke situatie ontstaat vaak omdat de koers te vaak is gewijzigd en niemand meer weet wat het plan is. Ook teams die ik ondersteun, verliezen weleens een leidinggevende tijdens het traject. Dat teammanagers komen en gaan is lastig maar zou - mijns inziens - niet persé hoeven leiden tot chaos en onzekerheid. Een duidelijke visie begint bij de directie, wordt overgedragen door het management aan de hand van een duidelijk plan voor een heel jaar. Waarom? Daarmee creëer je rust, regelmaat en een ritme. Het team kan hiermee aan de slag.

Breed gedragen besluiten

En voordat je nu denkt dat dit een top-down aangelegenheid is. De totstandkoming van de concrete uitvoering is een aangelegenheid van de teams zelf. Daar komen nog steeds de beste ideeën vandaan. Zo bouw je samen aan organisatiedoelen en dan is een wisseling van leidinggevende veel minder ingrijpend omdat de teams zelf heel goed weten wat ze te doen staat. Dat maakt het aansturen ook minder zwaar en veel feestelijker.

Leiderschap

Het is aan de manager om een staaltje inspirerend leiderschap te laten zien. Door je teams mee te nemen in een verhaal met een duidelijk doel, een hoopvol perspectief dat energie geeft. En misschien blijft de manager wel omdat ook hij/zij hier energie van krijgt. Wil je nu graag weten hoe je rust, regelmaat en ritme creëert voor jouw team of hoe je je ontwikkelt tot een inspirerende leider voor jouw team(s)? Laat het ons weten, we denken graag met je mee!

Over de schrijver
Reactie plaatsen