Je eigen sociale status beïnvloeden. Kan dat?
28 augustus 2023 

Je eigen sociale status beïnvloeden. Kan dat?

Een jaar of twee geleden zag ik een TED talk van Amy Cuddy over powerposes. Hierin vertelt zij over haar onderzoek naar het effect van je lichaamstaal op je eigen gedachten en gevoelens over je eigen kunnen. Ben ik krachtig of ben ik juist zwak?

Ik wist wel dat een blije lach – ook als is ie nep – je echt een gelukkiger gevoel geeft. Je weet wel die test met een potlood tussen je tanden. Je kunt je ook wel iets bij voorstellen dat jouw lichaamstaal de ander informatie geeft en je daarop wordt beoordeeld. Maar hoe pak je dat dan aan en wanneer heb je echt iets aan deze wetenschap? 

Een krachtige houding voor meer zelfvertrouwen

Als je in een zogenaamde sociaal bedreigende situatie komt, zoals bijvoorbeeld een presentatie voor een groep mensen, een sollicitatiegesprek, etc. Dán wil je graag krachtig, optimistisch en zelfverzekerd overkomen. Je wilt de béste versie van jezelf zijn.

Ok, en nu komt ie… Ga 2 minuutjes in de meest krachtige houding staan die je kunt verzinnen. En daarna zul je je krachtig voelen. Je doet dit in je eentje, bijvoorbeeld thuis voordat je vertrekt of in het toilet vlak voordat je moet presteren. Klinkt best simpel toch?

Werkt het? Jazeker. Je voelt minder stress want volgens wetenschappelijk onderzoek daalt het stresshormoon cortisol tot wel 25% (!) en je voelt je krachtiger en zelfverzekerder want het testosterongehalte neemt wel tot 20% (!) toe.

Ik vind het verbluffend.

Hoe wij dit toepassen 

In onze nieuwe leiderschapstraining komt het principe van ranking, oftewel hiërarchie aan bod. Wat kun je inzetten om je rank als leider ook daadwerkelijk te "ownen" zodat iedereen ziet dat jij de leider bent en het vanzelfsprekend is dat je besluiten neemt en je team dit ook als heel natuurlijk ervaart. Ervaar jij veel weerstand van je team en vraag je je soms bezorgd af of je het wel "in je hebt" ? We geven in deze training concrete tips hoe je je rank oftewel je sociale status kunt beïnvloeden door o.a. lichaamstaal.

Aanvankelijk geloofde niemand van de deelnemers dat deze theorie klopt maar het bleek gewoon te werken! Een belangrijk gesprek met een collega? Een slecht nieuws gesprek met een medewerker? Geen droge mond,  vlekken in je nek of een gejaagde ademhaling maar een rustige en krachtige stem en – ook heel belangrijk – de focus behouden zodat je je doel bereikt.

Eerst zien dan geloven

Klinkt het ongelooflijk? Probeer de powerpose gerust zefl! Wil je meer weten over onze leiderschapstrainingen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend consult of kijk hier voor meer info.

Over de schrijver
Reactie plaatsen