Hoe herken je de eerste signalen van een overspannen team?

Hoe herken je de eerste signalen van een overspannen team?


Onze hulp wordt vaak ingeschakeld door zorgorganisaties die zich zorgen maken over een of meerdere teams. Dit zijn teams waar o.a. het verzuim blijft toenemen, waardevolle medewerkers vertrekken en de werksfeer veel te wensen overlaat. Hoe kun je als leidinggevende de eerste signalen van overspannenheid in jouw team herkennen, en wat kun je doen als een van jouw medewerkers hiermee te maken heeft? In dit blog geven we je handvatten en tips.

Is werkdruk bespreekbaar?

In veel gevallen is het onderwerp ‘werkdruk’ niet of te laat aan de orde in de zorg. Het bespreken van dit onderwerp is lastig in bedrijfsculturen waar een eerlijk gesprek over emoties en gevoelens geen dagelijkse koek is en bestaat nog steeds het beeld dat je je zwak toont als je toegeeft dat je last hebt van stress. Ik kan het echter niet vaak genoeg zeggen: iedereen heeft stress! Alleen is niet iedereen zich er bewust van of durft het toe te geven. En dat is jammer, want als je je eigen stresssymptomen niet herkent of erkent dan kun je onmogelijk stress bij een ander herkennen. Hoe kun je dan zien of je collega aan het overlopen is?

Als je al een aardig eind op weg bent naar een burn-out dan heb je dat vaak zelf niet in de gaten. Je gaat juist als een tierelier en je zit in een soort overactieve roes. De mensen om je heen kunnen je dan waardevolle signalen geven. Misschien vind je het lastig om te horen dat je wel erg hysterisch aan het rondrennen bent, maar het zet je stiekem wél aan het denken over je eigen gedrag.

Wat zijn de effecten van werkdruk in je team?

We zien het echt dagelijks dat massaal wordt doorgejakkerd totdat het echt niet meer kan en teams compleet ontwricht raken door de uitval van waardevolle medewerkers. Maak er dus met elkaar niet zo’n punt van om toe te geven dat je wel erg veel hooi op je vork hebt genomen. En geef toe dat je uitgeput bent of bijvoorbeeld ’s nachts veel ligt te piekeren. Als je twijfelt of je zelf in deze fase zit, test jezelf dan voor de zekerheid en ontdek of je je jouw stress beter kunt managen. We hebben een korte doeltreffende stressscan voor je, die je meteen vertelt wat je te doen staat. Je vindt hem hier! Ben je je ervan bewust dat je last hebt van stress, en loop je op je tandvlees om alles voor elkaar te krijgen? Maak het dan bespreekbaar binnen je gezin of bij je leidinggevende.

Kunnen we je helpen?

Heb je teamleden die een burn-out hebben of wil je werkstress met je team bespreken, plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met één van onze coaches. Laat het ons hier weten en we geven je meteen waardevolle tips en tricks.

Over de schrijver
Reactie plaatsen