De gevolgen van slaapproblemen

De oorzaken van slaapproblemen 

Het is logisch dat wanneer je gedurende langere tijd slecht of onvoldoende slaapt, je chronisch moe en emotioneel minder stabiel wordt. Hoe belangrijk is slaap precies voor je en hoe ontstaan slaapproblemen eigenlijk? 

Om te beginnen slapen heel veel mensen gewoon te weinig: veel actieve mensen hebben namelijk de neiging om slapen als tijdverlies te beschouwen. Uit onderzoek is gebleken dat we onze slaap in de laatste 30 jaar gemiddeld 1,5 à 2 uur verkort hebben. Geen wonder dat 45% van de mensen zich regelmatig moe voelt. 

Daarnaast belasten veel mensen met een drukke baan en/of gezin overdag vooral intensief hun geest, terwijl aan het lichaam geen inspanning wordt gevraagd. Dit heeft tot gevolg dat de geest ’s avonds toe is aan rust, terwijl het lichaam nog reserves heeft voor actie. Als je lichaam nog niet aan rusten toe is zul je dus moeilijk kunnen inslapen. 

De gevolgen van slaaptekort 

Slaapproblemen kunnen je functioneren flink belemmeren, maar toch is het nog niet altijd voor iedereen duidelijk waarom we precies slaap nodig hebben. Tijdens onze slaap zijn we lang en diep aan het herstellen en bijkomen van alles wat we overdag hebben gedaan: eten, zorgen, werken, etc. Door te weinig of slecht te slapen zul je je uitgeput gaan voelen, minder prikkels kunnen verdragen en soms kun je zelfs geheugenproblemen krijgen. Slaaptekort heeft in feite hetzelfde effect als het drinken van alcohol. Slaap je lange tijd onvoldoende, dan heeft dat effect op je leer- en denkvermogen. Ook is je weerbaarheid minder. Bij slaaptekort kun je zelfs dezelfde sombere gevoelens hebben als bij depressie. Dat kan zelfs nog verder gaan en leiden tot stemmingswisselingen: van extatisch blij naar diep verdriet of boosheid. 

De werking van hersenen en cortisol 

Slaap is dus essentieel voor ons. We kunnen een maand niet eten, we kunnen drie dagen niet drinken.... maar we kunnen niet zonder slaap. Ons lichaam heeft genoeg aan rust om op te laden, maar onze hersenen hebben echt slaap nodig voor herstel. In de eerste uren van onze slaaptijd slapen we dieper dan het tweede deel. Die eerste uren zijn dus ook het belangrijkst voor het herstel van onze hersenen. Dat alle uren die je voor 24.00 uur slaapt dubbel tellen is dus geen fabeltje: ons cortisol (stresshormoon) begint namelijk al rond 02.00 uur ’s ochtends weer te stijgen om ons klaar te maken voor de dag die komt. Cortisol heeft namelijk een wisselend niveau door de dag heen. ’s Ochtends moet het cortisolgehalte hoog zijn om ons helder en alert te maken en ’s avonds rond 22.00 uur is het laag, ideaal voor een lichaam dat goed moet herstellen.

Kun je een tekort aan slaap inhalen?

Het is duidelijk hoe belangrijk slapen is en wat een slaaptekort met je lichaam en je brein kan doen. Als je een chronisch slaaptekort hebt, is het lastig om dat te herstellen. Een keer lang uitslapen in het weekend compenseert niet alles. Het is dus echt verstandig om zo snel mogelijk iets te doen aan een slaaptekort. In het volgende blog geven we je tips om beter te slapen die écht werken.

 Waarom slaap jij slecht? 

Heb jij slaapproblemen en weet je niet wat de oorzaken zijn? In een online coachinggesprek geven we je inzicht in jouw stressfactoren en je piekergedrag. Met concrete tips helpen we je om je stresslevel te verlagen en jouw nachtrust te verbeteren. Neem contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen