7 MANIEREN OM MET ANGST OM TE GAAN

De meesten van ons ervaren regelmatig gevoelens van angst. En vooral als je last hebt van aanhoudende stress is het moeilijk om los te komen van je angstige gedachten. Om je angstgevoelens te verzachten en meer tot rust te komen hebben we speciaal hiervoor een ontspanningsoefening voor je gemaakt. Bekijk hem hier:

 

ONTSPANNINGSOEFENING MET ANGST OMGAAN

 Mochten je angstige gevoelens je dagelijks in de greep houden, dan geven we je hierbij nog een aantal tips om hiermee te leren omgaan en om deze negatieve emotie te verzachten:

1. VERTRAGEN

Als je je fysieke bewegingen vertraagt, laat je ook je geest vertragen . Je kunt dit doen door je tijd rustig en heel bewust te besteden aan alledaagse taken zoals wandelen, afwassen of douchen.

2. NEEM HET NIEUWS EN SOCIALE MEDIA MET EEN KORRELTJE ZOUT

Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door angstige gedachten bij het lezen van de krantenkoppen van de dag. We kunnen de verspreiding van onnodige angst en paniek beperken door voorbij de kop te kijken en het hele artikel te lezen.

3. BOUW ZEKERHEID IN JE DAG

Mindfulness-oefeningen leren ons vaak om met onzekerheid om te gaan, maar het is ook oké om elementen van zekerheid in te bouwen waar je geest op kan rekenen. Probeer een nieuwe routine te creëren die past bij de realiteit van je leven op dit moment. Gebruik lichaamsbeweging, slaap of meditatie om jezelf te aarden met gezonde gewoonten.

4. KOM TOT BEZINNING

Probeer deze oefening om je bezorgde geest te verzachten. Let bewust op drie dingen die je kunt zien, drie dingen die je kunt horen en drie dingen die je kunt voelen. Of experimenteer met wat voor jou werkt: breid de oefening uit naar alle vijf de zintuigen, of breng juist je aandacht naar één zintuig tegelijk.

5. LAAT DE CRITICUS IN JEZELF LOS

Kijk of je je ervan bewust kunt worden wanneer je jezelf met andere mensen vergelijkt. Herinner jezelf er voorzichtig aan dat je de manier waarop jij met issues omgaat niet hoeft te vergelijken met hoe anderen ermee omgaan. Merk in plaats daarvan op wanneer oordelende gedachten bij je opkomen en label die gedachten als 'vergelijkend'. 

6. DOE EEN REALITYCHECK

Vaak verwarren we angst met de mogelijkheid met waarschijnlijkheid. Stel jezelf de volgende vragen: "Is deze gedachte waar?" "Hoe voel ik me door deze gedachte?" "Wat wil ik doen?" en "wat zou ik doen als deze gedachte er niet was?" Met de antwoorden op deze vragen in gedachten, zie je een duidelijker verschil tussen de mogelijkheid en waarschijnlijkheid.

7. KIJK OMHOOG EN LUISTER

Als je kunt, ga dan naar buiten, ga liggen, kijk omhoog naar de lucht en luister. Sta jezelf toe om je op je gemak te voelen en alle geluiden en beelden die je omringen in je op te nemen.

Verken en experimenteer met elk van deze zeven oefeningen en kijk wat je opmerkt. En weet dat wat je nu ook ervaart, je niet de enige bent! 

Wil je meer tips of wil je hulp bij het aanleren van gezonde manieren om met negatieve emoties om te gaan? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend online gesprek met een gecertificeerd coach.

Over de schrijver
Reactie plaatsen