Van overbelasting naar werkgeluk: Allévo’s transformatie

De zorgsector staat bekend om zijn uitdagende en veeleisende werkomgeving. Bij Allévo Zorg Thuis in de regio Tholen werden deze uitdagingen versterkt door voortdurende wisselingen van leidinggevenden, wat leidde tot een gebrek aan stabiliteit en vertrouwen binnen het team. Met de hulp van TC2 maakte Allévo een transformatie door waarbij het wantrouwen en overbelasting plaats maakten voor een sterk team waarin open communicatie en effectieve samenwerking de boventoon voeren.

Initiële uitdagingen

Het team bij Allévo Zorg Thuis in de regio Tholen stond voor aanzienlijke uitdagingen door de voortdurende wisseling van leidinggevenden. In de afgelopen vijf à zes jaar waren er zeven leidinggevenden geweest, wat leidde tot wantrouwen en argwaan binnen het team. Marieken de Lange, teamleider, beschrijft de situatie: "Het team stond voor enorme uitdagingen en voelde zich lange tijd verloren. Er waren in korte tijd zeven leidinggevenden geweest, wat veel wantrouwen en argwaan creëerde. Ik kreeg vaak de vraag wat ik kwam doen en wat mijn opdracht was.

De teamleden voelden zich vaak geïsoleerd en overbelast, zonder structurele oplossingen voor de dagelijkse problemen. Marieken vervolgt: "Het team voelde zich als een drenkeling op een stukje drijfhout. De harde werkers gingen nog harder werken, terwijl de klagers alleen maar meer klaagden. De negatieve houding kreeg de overhand en men kon niet meer oplossingsgericht denken.

De keuze voor verandering

Gezien deze uitdagingen besloot Allévo om een premium membership met TC2 aan te gaan. Marieken koos voor TC2 vanwege haar eerdere positieve ervaringen met Natalie en de effectieve aanpak van TC2 bij andere teams. "Mijn eerdere ervaringen met Natalie waren zeer positief. Ik zag echt dat teams opknapten dankzij haar aanpak. Als leidinggevende kan ik dat niet alleen bereiken. Bovendien heeft Natalie niet alleen het team gecoacht, maar mij ook. Dit heeft me inzichten gegeven, zoals het me kwetsbaar kunnen opstellen en reflectief durven zijn. Dit is cruciaal geweest voor het gehele proces. TC2 brengt weer kracht in het team en bij de mensen.

Natalie’s benadering, die begint met een grondige teamscan, biedt een breed perspectief op werkplezier, werkdruk en teamdynamiek. Marieken legt uit: "De resultaten van de teamscan lieten zien dat er veel ruimte voor verbetering was. Naar aanleiding van de teamscan kregen we terugkoppeling en gingen we in gesprek met alle teamleden tijdens zogeheten kampvuurgesprekken.

Leiderschapstraining: het doorbraakmoment

Een van de trajecten die werd gestart, was de leiderschapstraining voor de wijkverpleegkundigen. "Ik ben niet bij de leiderschapstrainingen of groepsgesprekken en dat is prima. De wijkverpleegkundigen zijn ervaren en communicatief vaardig, maar pas na 2-3 sessies kwam de angel eruit en werd duidelijk wat het probleem was en wat er moest veranderen," zegt Marieken. Deze cruciale interventie van Natalie was het moment waarop zij de wijkverpleegkundigen confronteerde met hun gedrag en de effecten daarvan op het team. "Natalie durfde de koppigheid en het vasthouden aan oude gewoonten aan te kaarten", legt Marieken uit. "Ze maakte duidelijk dat als we echt verandering wilden, we ons gedrag moesten aanpassen. Dit was een keerpunt."

Twee van de vier wijkverpleegkundigen besloten uiteindelijk het team te verlaten. Dit bood ruimte voor de overgebleven leden om te werken aan hun zelfbewustzijn en hun aanpak te verbeteren. "De coaching hielp ons om inzicht te krijgen in onze eigen gedragingen en patronen", zegt Marieken. "Hierdoor konden we effectiever samenwerken en bijdragen aan een constructieve teamdynamiek."

Feedbacksessies als begin van verbetering

De intensieve gesprekken en feedbacksessies werden positief ontvangen. Teamleden voelden zich echt gehoord en betrokken bij het opstellen van actiepunten. "De sessies hebben verduidelijkt dat de wijkverpleegkundigen meer naar zichzelf zijn gaan kijken en beseften dat het beter en fijner zou zijn als ze meer structuur aanbrachten", zegt Marieken. "Dit proces leidde tot een grotere bewustwording van de noodzaak van persoonlijke ontwikkeling en het creëren van een gestructureerde werkomgeving. De feedbacksessies gaven ons de kans om echt in gesprek te gaan over onze verwachtingen en verantwoordelijkheden, wat de basis legde voor een cultuur van open communicatie en wederzijds respect."

"De feedbacksessies waren cruciaal. Natalie creëerde een omgeving waarin iedereen zich vrij voelde om hun zorgen en ideeën te delen. Dit leidde tot diepere inzichten en een gezamenlijke aanpak voor het verbeteren van onze werkwijze. De structuur en helderheid die voortkwamen uit deze sessies hebben ons geholpen om efficiënter en effectiever te werken."

Er werd weer gelachen

Naast de leiderschapstrainingen voor de wijkverpleegkundigen, werd ook het gehele team ondersteund door TC2. "De kampvuurgesprekken en de teamscan brachten veel aan het licht over de behoeften en uitdagingen van het hele team, inclusief de verpleegkundigen die onder de wijkverpleegkundigen werken", vertelt Marieken. "We moesten erkennen waar het fout ging en gezamenlijk oplossingen vinden om de werkdruk en stress te verminderen. TC2's begeleiding hielp ons om de communicatie te verbeteren en een cultuur van openheid en samenwerking te creëren."

De nieuwe overlegstructuur en jaarcyclus hebben de dagelijkse werkzaamheden aanzienlijk verbeterd. "We komen nu maandelijks samen voor cliëntenoverleg, teamtraining en informatie-uitwisseling vanuit het hoofdkantoor. Deze consistentie heeft veel rust gebracht en de gewenste 3 R’s – rust, regelmaat en respect – zijn nu duidelijk aanwezig in het team", vertelt Marieken. Ze herinnert zich een bijzonder moment: "Tijdens een bijeenkomst hoorde ik gelach vanuit de vergaderruimte. Dit was een team dat zo lang niet had gelachen; ze hadden alleen maar de zwaarte en druk gevoeld. Daar kreeg ik echt kippenvel van."

Van visie naar realiteit

Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, zoals het neerzetten van een eigen identiteit voor de regio Tholen en het koppelen aan de kernwaarden van de organisatie, zijn de grootste overwinningen duidelijk. Marieken concludeert: "Dankzij TC2 hebben we praktische oplossingen gevonden en een nieuwe positieve dynamiek ontwikkeld. Het team heeft een significant verbeterde communicatie en samenwerking, en de teamleden voelen zich weer gewaardeerd en empowered."

De kracht van TC2

Bij TC2 begrijpen we de uitdagingen waarmee teams worden geconfronteerd. Ons doel is om jouw team niet alleen door huidige uitdagingen te loodsen, maar ook om ze sterker en veerkrachtiger te maken voor de toekomst. Ben je benieuwd hoe onze op maat gemaakte programma's jouw team kunnen transformeren? Neem contact op voor een gratis consult en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.